Een goed begin is het halve werk. Dat geld ook zeker voor het schrijven van een vacaturetekst. Naast dat een vacaturetekst het meest gebruikte middel is in je arbeidsmarktcommunicatie, zorgt het ook voor dat je de juiste kandidaten kan enthousiasmeren en overtuigen om bij jou te solliciteren.

Het is belangrijk dat je tijd steekt in het schrijven van een goede vacaturetekst, omdat dit je in een later stadium van het wervingsproces veel tijd zal opleveren.

Benieuwd hoe je een wervende vacaturetekst schrijft? De volgende tips kunnen jou hierbij helpen!

1. Optimaliseer je vacature-omgeving

Wist je dat 95% van de beslissingen die mensen nemen onbewust worden gedaan? Dit zelfde geld voor sollicitaties! Om kandidaten te beïnvloeden met een vacaturetekst moet er eerst een klik zijn. Als de klik is gemaakt creëer je vertrouwen en is de eerste stap praktisch al gezet. Hierbij is de eerste indruk van de website dus erg belangrijk. Een goed design van je website doet iets met je bezoeker, het geeft ze het gevoel dat ze op juiste plek zijn.

Hierbij kun je jezelf afvragen in hoeverre de stijl van je vacature-omgeving past bij je doelgroep. Wat vind je op de werken-bij pagina? Wat is het echte verhaal als werkgever? Waar sta je voor? Is er een video? Social Media?

Als je wilt bewijzen waarom je zo’n goede werkgever bent, dan is het goed om medewerkers aan het woord te laten. Dit creëert direct een transparant beeld over jouw organisatie.

2. Schrijf in spreektaal

Veel vacatureteksten worden nog steeds in een formele schrijftaal geschreven. Maar waarom? Je wilt toch niet overkomen als een formele werkgever? Schrijf daarom je vacatures altijd in spreektaal. Dit geeft namelijk meer eigenheid aan de tekst. Daarnaast komt het persoonlijker over en wordt het beter onthouden.

Probeer bij het schrijven van een vacaturetekst te visualiseren dat de ideale kandidaat tegenover je zit en dat je tegen hem of haar praat. Spreek met je tekst de ideale kandidaat aan door de tekst naar hem of haar toe te schrijven en niet naar een groep. Ook is het belangrijk dat je de tekst niet vanuit een derde persoon schrijft, dat maakt de tekst juist afstandelijk.

3. De intro

Gebruik allereerst een functietitel in combinatie met de branche. Dit sluit beter aan bij de werkzoekenden die dan eerder zal doorklikken. Daarnaast is het handig om parttime of fulltime in de functietitel te zetten, kandidaten zoeken hier namelijk naar.

Vervolgens is het de taak om de vacature te verkopen. Vertel waarom een kandidaat voor jouw vacature moet kiezen en niet voor een ander. Het inzetten van de USP’s (Unique Selling Points) is dé manier om je vacature te verkopen aan de kandidaat. Denk hierbij aan de uitdagingen die de functie te bieden heeft, de fase waarin het bedrijf zich bevindt, de werkcultuur, de doorgroeimogelijkheden et cetera.

Tips:

4. De functieomschrijving

Voordat je de functieomschrijving gaat opstellen is het belangrijk om eerst de essentie van de functie in kaart te brengen, om je vervolgens hierop te richten. Benoem hierbij hoe de ideale kandidaat waarde toevoegt aan de organisatie.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het opstellen van een goede functieomschrijving:

Gebruik hierbij nooit meer dan 7 bulletpoints, want dan is de aandacht weg.

5. De functievereisten

Plaats de functievereisten altijd onder de functieomschrijving. Wat zijn de belangrijkste eisen? Voeg deze toe. Is je doelgroep schaars? Probeer dan water bij de wijn te doen.

Vermijd open deuren

Ben je een ICT-bedrijf en ben je op zoek naar een ICT-er? Vraag dan niet om affiniteit met ICT, want een kandidaat solliciteert niet als hij of zij geen affiniteit heeft.

Vermijd clichés

Vermijd zoveel mogelijk clichés uit je vacatureteksten, zoals: creatief, gedreven, enthousiast, analytisch, dynamisch, geen 9 tot 5 mentaliteit, verantwoordelijk en gemotiveerd. Wat zegt dit eigenlijk over jou als bedrijf of de vacature? Waarom is dat zo belangrijk?

Hetzelfde geld voor een pré. Waarom zou je een pré vermelden als het toch niet noodzakelijk is?

6. Functie-aanbod

Wist je dat:

Bron: engadget.com

Wees om deze reden zo transparant mogelijk in je functie-aanbod. Pas hierbij de volgorde aan naar de doelgroep. Wat zij het belangrijkste vinden zet je op de eerste plaats en daaropvolgend de andere.

Ben je al op de hoogte van Google for Jobs? Deze widget van Google zorgt ervoor dat vacatures door werkzoekenden worden gevonden in de zoekresultaten. Echter wil Google wel transparantie creëren voor de werkzoekenden. Hoe meer je verteld over je arbeidsvoorwaarden, hoe beter jouw vacature gevonden wordt.

7. Het bedrijfsprofiel

Potentiële kandidaten zoeken geen leverancier, dienstverlener, of producent, ze zoeken een werkgever. Kandidaten willen daarom ook graag weten hoe het is om voor het bedrijf te werken. Probeer hierop in te spelen aan de hand van typerende voorbeelden.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het opstellen van een bedrijfsprofiel:

Probeer ook de werkplek en de bereikbaarheid zo goed mogelijk te beschrijven. Zijn er parkeerplekken? Is het gemakkelijk met openbaar te bereiken?

8. De afsluiting

Roep de lezer letterlijk op om te solliciteren op de vacature. Hiermee beïnvloed je de conversie enorm. Wees ook hierbij weer transparant. Wie is de contactpersoon waar de sollicitant inhoudelijke vragen aan kan stellen? Hoe ziet het sollicitatieproces eruit? Wat kan dat kandidaat verwachten?

Wist je dat het toevoegen van een sluitingsdatum aan je vacature een gevoel van schaarste creëert?

Daarnaast is het belangrijk dat er een mogelijkheid is voor kandidaten om via mobiel te solliciteren. Bijna iedereen is mobiel actief en veel traffic komt binnen via mobiel. Zorg er dus voor dat je vacature-pagina mobiel is geoptimaliseerd.

9. SEO

Het komt nog steeds regelmatig voor dat er werkgevers zijn die hun vacatures als een PDF op de website plaatsen. Alleen worden PDF-documenten niet gelezen door de zoekmachines van Google.

Voor een goede vindbaarheid op Google is het essentieel dat je een SEO-geoptimaliseerde werken-bij-pagina hebt. Zorg er voor dat er genoeg content is, zoals: Video’s, afbeeldingen, hyperlinks, inhoud van de website, mobiel geoptimaliseerd pagina’s, keywoorden waar de doelgroep op zoekt et cetera.

Tip!

Ik heb zelf enorm veel informatie over vacatureteksten verzameld via het boek werven met woorden. Alle tips en tricks die hier zijn beschreven zijn terug te vinden in dit boek. Dit boek is te bestellen via de volgende link: https://wervenmetwoorden.nl/